Snoeken per seizoen!

Snoeken per seizoen!

Voor de vissers onder ons die net beginnen zal ik proberen om een beetje inzicht te geven waar in welk seizoen, je de groenjassen kunt vinden, en hoe ik ze probeer te vangen.

Tekst en foto’s: Hilco van Nuil.

Gezond de winter door gekomen!
Gezond de winter door gekomen!

 Begin van het seizoen, mei tot 3de week juli!

In het begin van het seizoen dus direct na de opening in juni dit jaar, liggen de snoeken nog op het ondiepe, waar ze net de paai achter de rug hebben. Goede stekken zijn dan de ondiepe rietkragen, de doodlopende slootjes en vaartjes. En elke inham en baai die je meer, sloot of vaart maar rijk is. De eerste 8 weken van dit seizoen kan je ze goed vangen op klein kunstaas zo tussen de 6 en 9 cm in. Werpend vanaf de kant of vanuit de boot zo strak mogelijk tegen plekken aan gooien, waar je speldaas kunt verwachten, dit zijn altijd plekken waar veel beschutting is tegen rovers, zoals plantenvelden, riet, steigers etc etc. Probeer je kunstaasje door een schooltje speldaas heen te gooien, je merkt snel genoeg als je goed zit, het speldaas vliegt alle kanten op en dit is bijna altijd de trigger om snoeken als die in de buurt ligt tot jagen te brengen.

Spo Baby devil mooi allround aasje voor nu!
Spo Baby devil mooi allround aasje voor nu!

Ook met trollen heb ik in deze periode het meeste succes, als ik met klein kunstaas aan het vissen ben. Hou er rekening mee dat kantjes waar de zon op staat, het meeste succes geeft in de ochtend, terwijl de schaduwkanten overdag bij warm weer de beste spot is. Bij donkere dagen zoek ik altijd de windzijde van het water op, veel voedsel deeltjes worden deze kant opgeduwd en voedsel is witvis. Op het grotere water vis ik nu  de opkomende plantenbedden af, met kleine jerkbaits, spinners en shads met een lichtloodkopje zijn dan helemaal top een twister bijvoorbeeld.

Vroege uurtjes vaak super goed!
Vroege uurtjes vaak super goed!

Zomer snoeken is zoeken, 3 de week juli tot september!

De zomer vind ik eigenlijk de meest moeilijke periode, voor het vissen op snoek. De snoeken hebben zich al mooi verspreid over het water, dus je zult meters moeten maken om ze te vangen. De watertemperatuur is hoog en de aastijden vaak kort, hier wat tips om in deze tijd toch nog mooie vangsten te boeken. In dit jaargetijde ga ik meestal op jacht in de vroege uurtjes, en de late uurtjes. Vanaf zonsopgang tot een uur of 10 ligt de snoek op het ondiepe, zich op te warmen voor een nieuwe dag. Het afwerpen of trollen vlak langs de kantjes, is dan vaak super succesvol.

Kantjes vis ze secuur af!
Kantjes vis ze secuur af!

Hetzelfde gaat op voor de avond uurtjes  zo tussen 18,00 en 22,00 uur als de witvis zich weer terugtrekt naar de schuilplaatsen. Overdag is het echt zoeken naar de snoek, ik vis dan meestal met groter kunstaas dan in de ochtend en avond. Welk kunstaas gebruik ik veel? In de ochtend kunstaas tussen de 10 en 15 cm met een redelijk bol uiterlijk, twitchend of snel gevist met af en toe een pauze werkt bijna altijd goed. Met trollen vaar ik in de ochtend niet al te snel, zo tussen de 3 a 4 km per uur, en geef met mijn handhengel tikjes zodat het aasje versnelt en stilvalt.

Zomer croco!
Zomer croco!

Overdag zoek ik het wijd op met groot kunstaas om de zwervers te verleiden voor een makkelijk lunch, kunstaas zo vanaf 15 cm en groter is dan mijn favoriet, ik probeer zoveel mogelijk alle oneffenheden van een water te bevissen, voor de kant vissers zou ik de schaduw kanten aanraden om niet over te slaan, en dan zoveel mogelijk van het diepe naar het ondiepe vissen. Ook pluggen met een luide ratel willen dan nog weleens helpen om ze aan het jagen te krijgen, niet te benauwd zijn maar harde tikken geven!

Alles werkt nu, geniet er van!
Alles werkt nu, geniet er van!

Najaar is grote grijns, september en oktober!

 Het najaar zo van eind september tot november is voor mij altijd de mooiste tijd op snoek. Alles kan en alles mag, en alles werkt. De snoek is zich aan het voorbereiden op de lange winter, en jaagt en vreet zich een slag in de ronde, werpend over de plantenbedden die langzaam terrein moeten prijsgeven, met grinders en ander gespuis vissen geeft heerlijke knallen op je hengel. Groot kunstaas zoals shad clones etc etc worden aangevallen door alle maten snoeken, compleet gekkenhuis! Stekken in overvloed in deze periode, op de meren de gedeeltes van het ondiepe naar het diepe, alle ingangen en splitsingen, van vaarten sloten, en meren, koppen van havens, bruggen noem het maar op.

Hotspots!
Hotspots!

Wat wij ook al veel doen is de dobber erbij betrekken, als we een plantenbed afgooien dan leggen we de boot op de rand van deze, leggen 2 hengels uit met een mooie aasvis en smijten ondertussen lekker in de rondte, tip gebruik een reel met een ratel voor je doodaashengel, anders loop je de hele tijd te loeren of je dobber er nog is, en die is regelmatig pleite kan ik je zeggen.Dat dit ook werkt voor een kantvisser is logisch, gooi je doodaashengel uit, en jerk het kantje 100 meter naar links en 100 meter naar rechts af, zo ben je altijd vlak bij je dobber, en heb je dubbel kans. Vaak genoeg meegemaakt mooie 80ters op de jerk of plug, en een mooie meter als bonus op je doodaasstok, dikke grijns dus!

Koning winter!
Koning winter!

Koning winter, oktober tot eind maart!

 In de winter is het slow food wat de klok slaat, jerkbaits, shads, en doodaas alles kan maar slow is het toverwoord. Zoek de vaarten af naar alles wat beschutting geeft, zoals duikers, bruggen en havens. Aasvissen zo vanaf 15 cm en groter en kunstaas geld hetzelfde, de snoek wil niet hard werken maar easy ja dat wil die wel. Vanaf de kant met de dobber lekker op pad kan erg succesvol zijn, maak niet de fout om de hele dag op je krent te blijven zitten, is een fout die ik veel mensen zie maken. Heb je na 2 uurtjes geen beet verleg dan je stek een paar honderd meter. Langs de vaarten en stads wateren wil de ouderwetse manier ook heel goed werken, je neemt een lange doodaas of karperhengel van 3.6 meter lang, sleepdobber eraan en mooi de kanten afstruinen.

Doodaas erg succesvol!
Doodaas erg succesvol!

Elke keer 10 meter lopen dobber 3 minuten stil leggen, en weer verder, je zult zien dat je 3x meer vangt dan degene die op zijn kont gaat zitten. En geef de bruggen splitsingen, duikers etc wat extra tijd! Deze hengels zijn een beetje in de vergetelheid geraakt en das zonde, je koopt ze zo rond de € 50,00  Spro en Dam hebben ze, neem wel eentje met werpgewicht van meer dan 150 gram, anders krijg je problemen met de haak zetten, in verband met de lengte van de hengel. Met kunstaas heb ik de beste ervaringen op zonnige dagen, zo tussen 11,00 en 15,30 het water waar het winter zonnetje opstaat is dan de beste plek, jerks en 4plays mooi langzaam gevist geven dan vaak een mooie aanbeet van een wintersnoek!

headsg2

Hoop dat een ieder er wat aan heeft, en veel fish on!

Groet Hilco.

6 Responses to Snoeken per seizoen!

Leave a reply