Think small and catch big pike!

Think small and catch big pike!

De komende weken gaat er veel veranderen in de onderwater wereld, waar je in de eerste weken van het seizoen nog met alles super goed kunt vangen is er nu enige aanpassing nodig om tot goede resultaten te komen. Natuurlijk kan je met het normale setje wat je altijd vist best snoek gevangen worden. Maar probeer het volgende maar eens je zult wel eens verrast kunnen worden!

Tekst en foto’s: Hilco van Nuil.

Deze blinde snoek wist het kleine aas perfect te vinden!
Deze blinde snoek wist het kleine aas perfect te vinden!

Zodra de water temperatuur richting de 20 graden gaat dan vind er een explosie van eetbaar witvis grut plaats. Ze hebben dan een afmeting van 2 cm en groter, enorme hoeveelheden zijn er dan van, eten eten dat moeten ze en dat doen ze ook onverschrokken. De roofvis aangeslagen door de lange winter en de paai krijgen nu de kans om weer op krachten te komen! Niks geen gejaag meer op die snelle solo vis, maar pats boem knetterhard jagen door de scholen aasvis……… de bek wijd open en het fastfood naar binnen werken! Prachtig dat de natuur zo goed voor zichzelf kan zorgen! De tijd van al het nieuwe leven is begonnen en er is voedsel in overvloed om te zorgen dat een nieuwe generatie een kans krijgt! Voor alle dieren is het een tijd van easy, slakjes, pieren tot vliegen en muggen voor een ieder is er een weldaad aan voedsel!

Perfect voor deze tijd van het jaar!
Perfect voor deze tijd van het jaar!

Aangezien wij mens boven aan de voedselketen staan hebben wij van deze enorme oorlog die plaats vind geen last, echter voor onze sport kunnen wij er zeker ons voordeel mee doen! Bied aan wat de natuur je verteld. Is het aanbod aasvis klein doe er dan aan mee, want de focus van onze geliefde snoek ligt er volledig op. Kunstaasjes van 5 tot 7 cm doen het in die periode echt super, je kan denken hmm dan vang ik alleen kleine snoek nou kan je vertellen das nie waar!!! Elk jaar als dit festijn plaats vind vang ik enorme bakken op dit kleinere aas, terwijl als je met normaal aas vist je zou denken dat ze van de aardbodem zijn verdwenen.

Gave bijvangst!
Gave bijvangst!

Zelf vis ik het liefst met bolle plugjes die een klein rateltje hebben, de ratel zorgt voor kleine drukgolven onder water en de snoek pakt deze op met zijn zijhoor orgaan! Schooltjes aasvis die in paniek zijn botsen namelijk tegen elkaar aan en veroorzaken daarmee onder water het zelfde effect! Het is nu alleen nog zaak om op de juiste plek te vissen om tot succes te komen!

Super vangers nu!
Super vangers nu!

In de ochtend en de avond zal het speldaas zich ophouden op de ondiepe kanten mooi schuil tussen de waterplanten, ook steigers en ondiepe inhammen zijn goede schuilplaatsen. Onze vriend de groenjas weet dat perfect en zal zijn jachtterrein dan ook verleggen naar deze plekken! Voor de kantvissers is dit de perfecte tijd om mooie aantallen te scoren. Werp vlak langs de kantjes en vis je kunstaasje met een hoog tempo binnen. Ook twitchen wil nu goed werken kleine tikjes tijdens het binnen draaien geven met je hengeltop! Voor de bootvissers gaat natuurlijk het zelfde op, de boot op het talud en lekker smijten naar het ondiepe! Ook slepen met kunstaas ook wel trollen genoemd werkt perfect een meter a 3 uit de kant blijven en mooi de kantjes volgen!

Op klein aas kwam deze Croco!
Op klein aas kwam deze Croco!

Let op dat je spullen aangepast zijn op deze visserij, voor de kantvissers is een hengel met een lengte van 270cm met een werpgewicht van 20 tot 50 gram perfect. Lichter vissen kan natuurlijk maar kan problemen geven voor de snoek met deze hogere temperaturen, de dril duurt dan vaak te lang en niemand zit op een dode vis te wachten toch! Voor de lijn gebruik ik zelf altijd een gevlochten lijn met een trekkracht van 12 tot 14 kg, en een mooi dunne titanium onderlijn met een kleine maar sterke speld! Voor vanaf de boot gebruik ik dezelfde lijn en onderlijn, maar vis ik met een hengel van 220 cm lang. Die maat is prettig omdat je anders de hele tijd met je hengeltop in het water aan het klooien bent!

Aan het talud gevangen!
Aan het talud gevangen!

Vis zodra de zon op sterkte is je kunstaas naar dieper water de snoeken zakken dan namelijk af naar het talud, voor de mensen die op vijvers en kleine vaarten vissen zijn de schaduwkanten nu de perfecte hotspots! Ik weet het lijkt er momenteel nog niet op maar de zomer komt er aan, probeer het eens!!!!!!

Fish On!

Greets Hilco,

One Response to Think small and catch big pike!

Leave a reply